<< Ga terug

Indrukwekkende ceremonie bij onthulling Joods Monument aan de Hullerweg

Indrukwekkende ceremonie bij onthulling Joods Monument aan de HullerwegIndrukwekkende ceremonie bij onthulling Joods Monument aan de Hullerweg

NUNSPEET - Voordat woensdag 25 oktober om 11.30 uur het Joods Monument aan de Hullerweg werd onthuld waren veel genodigden verzameld in de kantine van de Landelijke Eenheid Politie. Initiatiefnemers Ad Sulman en Marius Schouten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete waren verrast zoveel gasten te mogen begroeten. De genodigden konden luisteren naar een indrukwekkend verhaal van mevrouw Sara de Vries uit Diemen. Zij is één van de nabestaanden van twee mannen die in het kamp hebben gezeten. Ook onder de gasten nog enkele onderduikers en familieleden van mensen die in Nunspeet mensen onderdak hebben geboden.

Ad Sulman dankte de vele mensen die het mogelijk hebben gemaakt om nu dit monument in Nunspeet te kunnen onthullen.

Indrukwekkend

Indrukwekkend was het verhaal van Sara de Vries. Zij noemde deze plek aan de Hullerweg één van de voormalige poorten naar de hel. Uit het kamp De Bruine Enk werden de mannen vanuit dit werkkamp op 2 en 3 oktober 1942 naar Westerbork gevoerd en vervolgens naar de vernietigingskampen in Oost Europa gedeporteerd. Geen van deze mannen heeft dit overleefd. Een oom en Neef van haar waren twee van hen. Alle familieleden van Mevrouw de Vries zijn omgekomen tijdens Wereldoorlog ll. Haar gedetailleerde verhaal maakte diepe indruk.

Burgemeester van de Weerd hield een korte toespraak, waarin hij het initiatief prees en blij was met de draagkracht in de Nunspeetse gemeenschap.

Marius Schouten gaf aan dat na contact met Drees Bouw van de Waterweg, die als kind in deze omgeving speelde, het initiatief tot dit monument is ontstaan. ,,Ik ben dankbaar dat ik samen met jullie de onthulling van deze gedenksteen mag meemaken”.

Tussendoor was er een muzikaal intermezzo van de heren Govers (viool) en Van Steenwijk (piano).

Onthulling

Het gezelschap begaf zich daarna naar het monument, dat door burgemeester Van de Weerd en Opper-rabijn Jacobs werd onthuld door het verwijderen van het doek.

Opper-rabijn Jacobs hield daarop een indrukwekkende toespraak, waarin hij ondermeer waarschuwde voor de hernieuwde opkomst van het anti-semitisme, ook in Nederland. Ook legde hij de vinger bij de rol van de Nederlandse politiemensen, die de mensen uit huis haalden. ,,Het waren niet alleen de Duitsers. Weinige mensen waren echt fout, maar ook weinigen waren erg goed. De meute liet het gebeuren”.

Schrijnend was ook in het verhaal dat mensen die de kampen hadden overleefd een kaartje voor de trein moesten kopen om naar huis terug te keren en dat niet konden betalen. ,,Ze mochten gratis ,reizen’ naar de vernietigingskampen, maar betalen om terug te keren…”. Hij sloot zijn toespraak af met een Joods gebed en een minuut stilte.

Het monument is geadopteerd door groep 8 van de basisschool de Bron. Alle leerlingen legden, naar oude Joodse traditie, steentjes op het monument, gevolgd door alle aanwezige genodigden. Het monument staat op de hoek Waterweg/Hullerweg en bevat een stenen Davidsster met daarop een grote kei met een foto van de kampen van de Bruine Enk.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo